Fånga läsaren

Jag har i veckan skrivit om ett kapitel i början av boken som alltid varit svagt. Det blev bättre, precis som sist jag skrev om det, men blev det tillräckligt bra? För att ha en chans att bli publicerad måste början av boken fånga läsaren. Jag är nöjd med kapitel 1 och 3 men om man svackar allt för mycket i kapitel 2 är risken stor att förlaget tappar intresset redan där.

Sedan tror jag att man "förstår" boken först när man kommit till kapitel 5, vilket betyder att även kapitel 4 måste vara övertygande. Något jag inte känner att det är just nu. Så det får bli mitt nästa redigeringsprojekt.

Om däremot kapitel 6 eller 11 är svaga tror jag är mindre viktigt, då har man redan byggt upp ett visst förtroende hos läsaren. Men början bara måste stämma!

Förändringar förändringar

Bra: Jag är säker på precis var enda liten förändring jag gjort sedan jag började med den här boken. Varje liten korrigering har förbättrat boken. Fortfarande känner jag inte minsta tvivel när jag skriver. Känslan när man får till något såsom det ska vara går inte att ta miste på.

Mindre bra: Det verkar som att man kan förbättra sin bok i en halv evighet. Just nu tror jag att det är vissa delar som behöver förbättras, men när man får upp dem så har så lång tid passerat att språket har utvecklats igen och då är det andra delar som är svaga i förhållande.

Dessutom börjar jag faktiskt bli rätt less. Trodde inte att det skulle hända mig så länge som jag tradat på med den här boken! Men nu känner jag lite "brista eller bära"-ryck. Så vem vet, endera dagen kanske jag bara skickar den till ett förlag och ser hur det går. Om inte annat tror jag att jag måste sätta en gräns då jag inte längre får pilla på med små justeringar. Till slut får det räcka. Dock är jag inte vid den gränsen än. :)

För feg?

Inte första gången jag frågar mig om jag är för feg för att vara författare.

Det tar såååå lång tid för mig nu att förbättra bara ett litet kapitel. Kan det var så att rädsla för att bli refuserad driver mig? För om jag aldrig blir färdig så kan jag aldrig skicka manuset och då kan jag aldrig bil refuserad?

Nä, usch. Jag vill verkligen bli färdig nu. Jag vill skicka in manuset. Och är det så det går så vill jag bli refuserad också!

Läst igen

Förra veckan läste jag igenom boken igen, fixade små partier och markerade större partier till senare. Det blev ganska många markeringar till senare. Från början kände jag mig så stolt över det jag ändå är nöjd med, men efter ytterligare ett antal markeringar började jag känna hur jag blev svagare i min tro på mig själv. Lite tungt men jag vet ju att jag kommer att skriva mig upp ur hålet allt eftersom jag tar mig an markeringarna.

Och senare... det börjar visst den här veckan.

Läst

Det var en bergochdalbana att läsa hela boken på en helg. Ibland gick det snabbt, ibland långsamt, ibland var det bra, ibland var det dåligt.

När jag kom till sista sidan kunde jag i alla fall konstatera att jag som helhet är nöjd.

Nu får jag försöka gå igenom allt noggrannare. Identifiera vilka brister som måste åtgärdas.

Gott nytt år!

Året är 24 timmar gammalt, årets första dag är passerad. Och det har börjat bra. :)

Har nu skrivit ut hela manuset och det ser så fiiiint ut. Väldigt verkligt. Imorgon ligger det där redo för genomläsning. Det ska bli otroligt spännande! Även om jag officiellt bara gett texten en månads vilotid så har ju delar av boken vilat i upp till ett år eftersom jag började redigeringen/slutskrivningen i januari förra året. Jag minns alltså inte exakt allt jag skrivit vilket blir skoj. Och ännu bättre, så bör jag ha fått sådan distans att jag kan identifiera brister.

2009
Så visst, jag har inte skickat in boken till förlag innan 2009-12-31 som jag nyårslovade förra året. Men jag är klar. Boken är klar. Jag har skrivit allt från början eller slut. Om det sedan återstår två dagars jobb eller två månaders jobb för att få det perfekt spelar ingen roll för mig. Jag är nöjd. Jag har klarat mitt mål. Det gångna året var ett BRA skrivarår, har aldrig skrivit i närheten av ens hälften så mycket något år tidigare!

2010
Däremot är det ännu osäkert om jag klarar årets mål. Att ha ett bokkontrakt innan årets slut och att ha skrivit manus till min andra bok innan årets slut. Men vad är mål värda om de inte är högt satta? :)

Det här kan bli hur bra som helst!!
Nu ger vi oss av!