The best laid plans...

Kan bara älta min bok just nu. Men det tar jag som ett bra tecken.

I år har jag hittills skrivit 5 kapitel som jag är riktigt nöjd med. Enligt planen ska alla kapitel vara skrivna till sista maj. Det innebär att jag måste skriva 9 kapitel till på en och en halv månad. Hm.

Eftersom det inte känns helt rimligt har jag utarbetat en b-plan.

Under andra halvan av april ska jag skriva 2 kapitel till.
Under maj månad ska jag skriva 4 kapitel.

På så vis ligger jag bara 3 kapitel efter då tiden går ut. Då kanske jag måste ta med juni i skrivperioden också och skriva det sista då. (Tänk att skriva det sista! Sista-sista! Sjukt!) Då blir visserligen bearbetninsperioden kortare. Plus att jag i juli ska läsa sju Harry Potter böcker. (Kan inte längta mer!!!) Så egentligen är min bearbetningsperiod bara augusti. Men jag har semester då så jag leker att det går. (Har jag sagt att jag får vara kvar över sommaren på jobbet som annars skulle ta slut till sista maj?) Även om jag insett vartefter jag närmar mig slutet (slutet-slutet!) att det är MYCKET som måste bearbetas.

I vilket fall. Det är min nya plan. Nu är den officiell.

Hur en bok blir till

I september har jag skrivit på min bok i tre år, fatta! Och då ska den vara klar.

Jag har alltså arbetat med den i dryga 2.5 år hittills och det har inte alltid varit lätt att hålla fokus. Långt ifrån. Jag trodde att jag visste vad jag ville med boken redan från jag skrev första sidan men sedan dess har formen ändrats till något helt annat. (Kärnan i berättelsen har dock aldrig ändrats.)

De första två åren ändrades strukturen säkert fem gånger. Det hände när jag körde fast och inte kände att min berättelse var tillräckligt motiverad. Då funderade jag över allt och alla i boken och formade om efter resultatet. I takt med strukturändringarna har boken gått från 12 kapitel till 16, till 20, till slutligen 26. Den sista strukturen bestämde jag i september 2006 och den kändes rätt. Det tog ett tag att komma in i den men från 061225 har allt jag skrivit varit rätt och passat. (Än om jag stundvis kan låta som att jag klagar på både kvalitet och kvantitet.) Vid årets början hade jag 11 kapitel och skulle "bara" skriva resterande 15, sen var jag klar. Hann skriva 5 favoritkapitel innan...

... jag nu mycket förvånad (och lite förtvivlad) känner att strukturen tänker ändra sig igen. Och för första gången har jag inte bara utökat och bytt riktning utan faktiskt backat och tagit om. Det vill säga, jag har kastat ut kapitel och karaktärer. Det känns hopplöst. Vill ju inte att det ska gå bakåt. Men samtidigt vet jag att jag inte kan fortsätta framåt om jag plötsligt upptäcker något litet hål i min struktur. Därför har nu det totala kapitelantalet förändrats igen, till 24 den här gången. Kanske beror omstruktureringen lite på att allt från (det magiska datumet) 061226 blivit så rätt att det jag skrev tidigare inte riktigt håller måttet längre.

Problemet är att jag är lite osäker på exakt hur jag vill att den nya strukturen ska se ut. Är också lite besviken på att det bara är 24 kapitel, känns som att boken blir för kort. Och formen passade sig så bra för 26 kapitel. Var så skönt att ha den gamla strukturen spikad i sten. Nu är jag tillbaka i förvirringen. Men det kan finnas fördelar med att den nya strukturen inte är helt bestämd... känns lite jobbigt bara. 

Jag var så nära mållinjen. Nu är det som att börja om lite igen. Jag är lite nervös. Men i slutändan tror jag ändå att det är till bokens fördel.

Mars... sol & slask

Har blivit lite sämre på att utnyttja tiden, tror att det är ett stressymptom. Men så har jag haft väldigt mycket att göra också, så stressen är delvis befogad. När jag tänker på saken har inte mycket alls ändrats från februari. Jag lyckades läsa en bok men åt förfärligt, tränade bara 3h i veckan istället för 4.5h som är planen, ringde inte alla gamla vänner jag ville komma ikapp med. Och nu får det vara nog med sånt. Ingen mer skjuta-saker-på-framtiden-attityd. Vill man få saker gjorda så får man göra dem NU. Kan inte skylla på att jobb (fått mer lön/ansvar igen!), bostad (bara ett rum kvar att inreda), pojkvän (fortfarande bara nästan) tar all energi hur länge som helst.

Ja! Nu!

Skrivandet går fortsatt framåt. Skrev visserligen bara ett kapitel i mars men det var ytterligare ett riktigt bra. Nu i januari, februari och mars har jag skrivit tre av mina absoluta favoritkapitel och jag är riktigt spänd på att se var det leder.

Jag är nästan laddad nu. Det är ändå första april. Allt är möjligt. Mot en mer balanserad tillvaro!