Planera skrivtid

Gör ett schema kvällen innan och se till att det finns tid för att skriva. Det låter väldigt fyrkantigt och tråkigt, men det kanske är ett väldigt litet nödvändigt ont i ett halvår för att få en bok färdigskriven.
Skrivartipsen från kända författare säger ofta att man ska ha en rutin, skriva på samma tid varje dag. Har alltid varit emot det eftersom jag vill skriva när andan faller på. Men jag börjar inse deras poäng.

Jag ska försöka i alla fall. Varje kväll ska jag planera in morgondagens skrivtid, på så sätt ska jag få slut på slarvet!

Kapitel 3

Kapitel 3: klart
Jag: nöjd
Skrivtid: 6 timmar
Planen: i fas

Ångest och feghet

Jag är för feg för att skriva.
Jag får ångest eftersom jag tror att allt jag presterar måste vara över en viss nivå.

Så här är det.
Jag har redan skrivit en ganska stor del av min bok. Vissa kapitel håller hög kvalitet medan vissa kräver rejäl omarbetning. Det är nu när jag försöker skriva det som fattas för att hela boken ska hålla hög kvalitet som problemen uppstår. Jag vågar inte sätta pennan mot papperet och skriva det där första ordet eftersom jag får ångest av tanken att ordet måste hålla "hög kvalitet". Det mesta jag skriver blir bra, det finns något slags värde i det jag skrivit. Men ändå inte tillräckligt bra. Och jag vill inte behöva kasta ut bra text, så därför vill jag inte producera annat än text av "hög kvalitet". (Helt subjektivt så klart.)

Det är min senaste förklaring till varför jag sitter timme efter timme med pennan i högsta hugg utan att något händer. Jag är rädd för att misslyckas.

Men, jag ska komma över det.

Ledighet

Det ena ledde till det andra och det hela slutade med att jag hade ledighet att ta ut, så jag blev ledig idag. Hela långa dagen ledig. Tänk så mycket man hinner skriva. Tänk så lite man skriver.
Ägnade inte en minut åt skrivandet. Whyyyyy?

Tänk om man kunde vara fokuserad och seriös när man behövde det, då skulle man sedan kunna slappna av utan att känna sig slö och onyttig också.

Hur skulle jag fungera som heltidsförfattare
Hur skulle jag ens fungera om jag tog ledigt från jobbet en tid för att skriva

Varför krävs det alltid så himla mycket ansträning, kan det inte bara börja komma naturligt någon gång?

Kapitel 2

Jag kunde med säkerhet ha skrivit fler timmar i veckan.

Kanske kunde jag ha fått till en ännu bättre version av kapitel 2.

Men det är inte värt att fokusera på det, istället gör jag ett litet glädjeskutt eftersom jag faktiskt följer planen ännu. Kapitel 2 är avklarat, så här årets andra skrivarvecka.
Till skillnad från kapitel 1 kan jag tänka mig att kapitel 2 behöver en del omarbetning senare, men det är det sommaren är till för!

Kapitel 1

Klart.

Upp till bevis

2007 hade jag som mål att skriva 11 timmar per vecka
2008 hade jag som mål att skriva 7 timmar per vecka.
Ser INGEN anledning till att målen ska gå ner så där.
Därför: 2009 har jag som mål att skriva 14 timmar per vecka.

Yes man / No man

Ikväll blir det bio för vår del, "Yes man" med Jim Carrey. En man som bestämmer sig för att det rätta sättet att ta till vara på livet är att svara ja på alla möjligheter som presenterar sig.

Jag funderar nu på att bli en No man, eller en no woman.
För att kunna skriva en bok så effektivt som jag vill, så effektivt som jag SKA enligt mitt nyårslöfte, så måste man våga säga nej till andra saker. Andra saker saker som tar tid från skrivandet, även om de är roliga. Andra saker som att gå på bio och se "Yes man"...

Tänker inte gå i skrivarcelibat och säga nej till allt annat, men att säga nej var femte eller fjärde gång lider nog varken jag eller min bekantskapskrets av. Det gäller att hitta alla de där små källorna till extra tid. Jag ska i alla fall försöka.
Med start imorgon. ;)

2009

2008 hade jag inga riktiga mål, även om jag hoppades att boken skulle bli klar. Denna mållöshet gjorde att jag inte fick några riktiga resultat alls.

Jag fyllde 28 år för ett par dagar sedan. (Hur kunde jag tycka att 25 var gammalt när jag startade den här bloggen för tre år sedan?) Känner mig lite stressad nu, det finns så mycket jag vill hinna innan jag är 30! Därför har jag börjat formulera en två-års-plan i mitt huvud.

2006 satte jag som mål att hitta jobb, bostad, pojkvän och skriva klart historien jag arbetade på. Det var så stort. Och jag hittade jobb, bostad, pojkvän (dock under 2007) och skrev 7 av 12 föresatta kapitel.

2007 satte jag som mål att skriva klart min bok. Lyckades skriv 8 av 15 återstående kapitel.

2008 satte jag som mål att skriva klart boken. Lyckades skriva 0 av 7 återstående kapitel.

Jag var så liten 2006 och förändringarna var så stora, det hände så mycket. De senare två åren har det som synes stannat av. Jag vill för allt i världen inte fortfarande vara här om ytterligare två år! Ni förstår behovet av två-års-planen:

Till 30årsdagen ska jag vara en publicerad författare.
Åtgärd: Skriva TVÅ böcker och skicka till förlag. Jag skriver klart den första boken i år och jag skriver bok2 nästa år. Med två böcker är det dubbelt så stor chans att något förlag antar mig. Förstår all skeptis med tanke på mina resultat hittills men jag blir faktiskt 30, om inte det är tillräckligt med motivation så vet jag inte vad som är det!

Den närmaste tiden innebär det att jag ska färdigställa ett kapitel per vecka. Vissa kapitel är i det närmaste klara, vissa kapitel har jag inte börjat på, men det spelar ingen roll, ett kapitel per vecka ska bockas av, i ordning. Den takten betyder att jag är klar till 2008-06-28. Det betyder också att vi återinför veckoavstämningar! ;)

Sedan väntar en sommar då jag låter manuset vila samt bearbetar det sista och en höst då jag skickar manuset till förlag och istället för att grubbla på vad som ska komma att hända börjar planera bok2.

Mitt 2009.